A honlap - tárhely - webfejlesztés

Összeállította: Lippai Mihály DEJAHU Kft
Források: DRUPAL honlap, Lapaj.hu, Lipilee, én
Képernyőn érdemes olvasni, mert linkek alkalmasint fogalmakat magyaráznak (Wikipedia)


Kezdjük ott, hogy honlapot akkor készítünk, ha megjeleníthető/megjelenítendő üzleti vagy személyes információnk van az együtt szerkesztett oldalakon közzétettektől kezdve (pl. wikipedia) a személyes exhibicionizmuson át (web 2.0 - blog) a vállalati üzleti vagy nagy media portálokig.
Művészeti információkat az egyszerűség kedvéért most üzletinek tekintjük.

Internet - szerver

Az Internetről „általában” azt tudjuk, hogy világméretű hálózattal összekapcsolt milliónyi számítógép, melyeken hatalmas mennyiségű információ tárolódik és érhető el. Az információ tárolása valójában az összekapcsolt a szervereken történik, melyek fix azonosítóval (IP-címmel) rendelkeznek, és nagysebességű adatkapcsolatot, biztonságos (szünetmentes) áramellátást, klímatizálást, őrséget biztosító helyeken vannak elhelyezve, mondhatjuk:  ott „laknak” mert e helyeket szerverhotelnek is nevezik.

Itt fontos kiemelni a nagy sebességet, mert otthonra mostanában 1-25-60 Mbit/s sebességű ADSL hozzáféréseket hirdetnek - általában ilyenek a cégesek is - ami letöltés irányban igaz. Ha viszont otthon tartanák internet szervert (bárki megteheti; egy ingyenes szoftver és... még egy kis hozzáértés kell hozzá), akkor a látogatók által igényelt adatok feltöltés irányban veszik igénybe az ADSL kapcsolatot. A rövidítés első betűje pedig az "Asymmetric" szóból van, s ami bizony azt jelenti, hogy így jóval csekélyebb a sebesség!  0,1-500 kbit/s, ami egy esetlegesen otthon tárolt honlap elérését igen-igen lassúvá teheti.

Otthon többnyire nincsen továbbá fix IP-cím. Mert IP-címet mi, a végponti felhasználók is kapunk, de a szolgáltatók időnként bontják a kapcsolatot néhány pillanatra és megváltoztatják ("dinamikus" IP-cím). Miért? Mert nem akarják, hogy mi, a mezei felhasználók, is szervert üzemeltessünk otthon, hiszen a Internet-szerverek elhelyezése, üzemeltetése minden esetben az egyik üzletáguk. Az Internetes név (domain-név) bejegyzéséhez, lefoglalásához, regisztrációjához pedig az ún. Domain Name Server címét kell megadni, melyhez a szervernek fix IP-címe tartozik, és amely a barátságos "megmutatjukmagunkat.hu" domain nevünket ehhez az IP-címhez rendeli kifelé, a világ felé. Ez az a két dolog tehát (a csökkentett, aszimmetrikus sebesség és változó IP-cím), ami miatt nem üzemeltetünk otthon szervert.
Akár 1Mbit sebességű "otthoni" (vállalati) szimmetrikus Internet kapcsolatunk csak 100eFt-os nagyságrendű havi költséggel lehetne!

A szerverhotelekben 100-1000 Mbit (1 Gbit - gigabit) sebességű internet-kapcsolat van, ami nem aszimmetrikus. Ez az a sebesség, amivel az ott tárolt weblap-tartalmak a szörfözéskor megszokott módon, nagyon-nagyon gyorsan, tömegesen elérhetők. Valamint van(nak) fix IP-címek, melyek alapján a "megmutatjukmagunkat.hu" szöveges nevünket kívülről meg lehet találni.

Saját internet szerver

Még nem honlap és nem tartalom...
A szerverhotelekbe bárki is bevihet szervert ("vasat"). Vesz IP-címet, fenntartja, javítja a gépet, illetve gondoskodik az Interneten szükséges láthatóságot biztosító szoftverekről, azok frissítéséről, az egész rendszer adminisztrációjáról.
Ehhez megfelelő szakember kell, aki felépíti a rendszert, majd üzemelteti. Mindez együtt ilyenkor (javítás, fenntartás, üzemeltetés, adminisztráció, biztonsági mentés) az a rendszerfelügyelet. Ha van gépünk, de nem tartunk erre alkalmazottat havi 300eFt-ért, akkor veszünk ilyen szolgáltatást harmadáért. (+ a szerver ára, a szerverhotel havidíja, fix IP címek díja)
"Kis" szervezeteknek, de még akár 1-2 milliárdos forgalmú kereskedő cégnek sem éri ez meg, ezért vannak a:

Vásárolható szolgáltatások

Van szerverünk a szerverhotelben, fix IP- címünk, de nincs rá emberünk.
Igénybe veszünk rendszerfelügyeletet. Még mindig sehol a honlap, a tartalom...
A rendszerfelügyelet többnyire távoli, az Interneten keresztül történik, amíg a gép nem romlik el. (Utóbbi nincs sűrűn otthon sem, de minden előfordulhat.) Költsége az ötszámjegyű számok elejénél kedődik feladattól függően, szerződéstől függően extra a kiszállás, illetve be a szerverhez, hardver-javítás, alkatrészcsere.

Nincs saját szerverünk, bérelünk, bent a szerverhotel-szolgáltatástól. Tovább: fent a rendszerfelügyelet.

Nincs saját szerverünk, nem akarunk bérelni, csak legyen helyünk, működjön a honlap, a levelezés, elérjük távolról, feltölthessük az adatokat, legyen biztonsági mentés.
Ez a:

Webhosting

Ilyenkor egy szolgáltatáscsomagot veszünk, aminek alapjellemzője a tárhely nagysága, és (pl. nálunk is) különféle konstrukciók  a honlaptartalom elhelyezésére, feltöltésére, tartalmazza programok futtatását, adatbázist (ld.később: dinamikus honlap), a levelezést, a levélcímek beállítását egy - nem felhasználó által vásárolt, de meglévő, karbantartott, felügyelt, adminisztrált - szerveren. Általában ezek távoli kezelése (pl. e-mail-cím beállítás) egy helyi hálózatot üzemeltető rendszergazda képességeit, szokásos munkaköri feladatait nem haladja meg. Mondhatnám, gyerekjáték - nálunk.

Még mindig sehol a honlap, a tartalom...

De már levelezek az x.y@megmutatjukmagunkat.hu e-mail címen a saját gépemről, levelezőprogrammal (kliens), vagy webfelületen belépve (webmail). Használhatom a tárhelyet, s egy commander-szerű program egyik ablakában már az Internetre töltögethetek fel magamnak anyagokat. (FTP-kapcsolat, FTP-kliens) De ezt még senki nem látja!
Ezek a szolgáltatások - érdemes szétnézni a piacon - nyomott áron vannak, de a 500 MB - 2GB és hasonló tárhelyek (amelyben a levelezés is benne van) az általánosak. évi cca 10-25 eFt-ért. Vigyázni kell, mert ebben a levelezés tárhelye is benne van!) Ha valaki nem fél kockáztatni a levelezését, használhat egy ingyenes, a a "g" betűs nagy testvér által szolgáltatott levelezőrendszert, a saját "megmutatjukmagunkat.hu" végű címekkel is. Ezt a nagy testvér is, a szerverhosting is lehetővé teszi. Vagy tarthatja a céges levelezési állományát a telephelyén (letölt a hostolt tárhelyről).

Hogyan lesz honlap?

Azon a szerveren, melyen ez a tárhely van, fut egy szoftver (webszervernek nevezik - nálunk Linux alapú, Apache), mely a megfelelően létrehozott állományok közzétételét megoldja. Pl. én ezt az írást elmentem *.html formátumban, feltöltöm egy ilyen tárhelyre index.html néven, s elég csak a mappa nevéig beírni az elérési utat egy böngésző címsorába, a szerver úgy van beállítva, hogy minden mappában megnyissa, közzétegye ezt állományt, és leküldje az azt igénylő gépére. (Hogy miképpen alakítja ezt a mi böngészőnk láthatóvá, az szintén a fenti html-cikkben.)
Próbáljuk ki tehát: http://lippai.deja.hu/tkz (azért nem link, hogy most - próbaképpen - ténylegesen be kelljen írni, másolni a böngésző címsorába)
Ez akár - bár igen puritán - honlap is lehetne.
Most tegyünk egy kitérőt:

Domain név - URL

Az Interneten lévő információk, tartalmak honlapokon, domain-név, web-cím (URL) alapján érhetők el. A web-címét, a domain-nevet mindenki „személyre” szabottan, saját maga is megveheti, bejegyeztetheti, mint azt teszi minden magára valamit adó szervezet vagy személy, pl. nálunk letölthető igénylőlappal.
Bármilyen domaint (pl. .hu végűt) jegyzünk is be, az elérhető az egész világról. Az üzleti életben szokás, hogy a megcélzott ország végződésével is bejegyzik a domaint, részben marketingfogásként, részben, hogy esetleges későbbi vitákat elkerüljenek. Védjegy-oltalommal rendelkező névvel kevesebb a gond, de mindez messzire vezet. Többlet-domain fenntartása, átirányítása pénzbe kerül: ezt kell tudni, ennek fényében dönteni.
Célszerű, ha a domain rövid, de kifejezőnek is kell lennie. A "megmutatjukmagunkat.hu" egy rossz példa. Gondoljuk el, hogy ezt e-mail címként hány embernek kell legalább egyszer begépelnie... Az mmm.hu is rossz, hiszen senki nem tudja, miről van van szó, miként sok más rövidítésnél sem. (Itt véletlenül a 3M-re hajaz.)
Azt, hogy egy domain szabad-e, itt kell megnézni: http://www.domain.hu/domain/szabad-e/
Ha már nem szabad, és hogy kié, ki volt a regisztrátor, hol hostolják (kinek, mely szervezet a szerveréhez, IP-címéhez van rendelve) itt nézzük meg mindig: http://who.is/
Elfoglalt domaint megszerezni sikamlós pálya, ingyen nem megy, az biztos. Ld. az igénylőlaphoz és a domain.hu-n lévő szabályzatot, de élelmes emberek a domaineket adják-veszik is.

Ezért már a szervezet nevének megállapításánál érdemes előre figyelembe venni a lehetőségeket.

Érintőlegesen említés esett arról, hogy tervezett honlapunk egy meghatározott és IP-címmel rendelkező szerveren lakhat, melyből az következik, hogy a domain-név bejegyzésével webhosting szolgáltatót is választanunk kell, hiszen az ő "domin name server"-ének nevét, (ehhez van rendelve IP-cím) a regisztrációs lapon szerepeltetni kell. Sőt, a regisztráló szervezet addig nem tesz semmit, amig nem látja a kiválasztott szerveren a domain névhez tartozó beállításokat.

A domain-név bejegyzés .hu végű esetén (és nem prioritásos igény - védjegy stb.): 2 hét várólista. Addig bárki ellenvetést tehet.
Prioritásos igényt úgy tudunk generálni, hogy cégbejegyzésnél, alapító okiratnál az igényelt domain-nevet a szervezet rövid neveként tüntetjük fel. (Persze ennek bejegyezhető domain-nek kell lennie.)
Szükséges:
cégbejegyzés, alapító okirat hivatalos formájának másolata (egyszerű fénymásolat) és az okiraton szereplő aláírási jogosultság igazolása (aláírási címpéldány, egyéb szervezet esetén banki aláírási igazolás). Magánszemély esetén: személyi igazolvány szám, 2 tanú az aláíráshoz.

Honlap - tartalomkezelés

Van hol, van kivel.... de mit? És hogyan?

A honlapoknak két csoportját említeném: a statikus és dinamikus honlapok.
A flash honlapokról nem írok, mert nem ismerem a témát annyira. Az biztos, hogy gyönyürű, művészi megoldások alakíthatók ki általa, ám a frissítésről, tartalomkezelésről sohasem szól a Fama, nyilván mert a flash honlapról sem mondhatjuk el, hogy "már az ókori görögök is..." Na, és egy flash honlappal örökre bebetonoztuk magunkat egy webfejlesztő céghez, amely hibát persze más, egyedi fejlesztésű tartalomkezelővel is elkövethetjük.
A honlapunkat tehát webfejlesztővel (céggel) készíttethetjük el, aki vagy saját grafikai megjelenést állít elő, vagy mással csináltatjuk a grafikai terveket, s mással a webfejlesztést.
Statikus honlap
A statikus honlap lényege, hogy annak html-állománya a megírt formában mindig jelen van a szerveren, és a címre kattintva leküldi a böngészőnknek, ami azt megjeleníti.
Amit most itt írok, egy statikus honlap is lehetne. Választottam egy "what you see what you get" nyílt forrású, ingyenes html-szerkesztő programot (NVU - composer), és (mint egy szövegszerkesztőben) megírtam. Berakhatok képeket (még lehet, hogy megteszem, de bonyolítja a feltöltést, s nem tudnám e-mail mellékletben küldeni), színezhetem, formázhatom. Menüket, linkeket hozhatok létre akár képekből. Na, azért webfejlesztő cég remélhetőleg nem így csinálja...
Egy példa: egy ügyfelünk régi, statikus honlapja (állományát demonstrációs célokból megőriztük): http://lippai.deja.hu/nami/
A design szép, a menük működnek, amennyire anno elkészült. A tartalmakat viszont igen nehézkesen lehet feltölteni frissíteni!
Pl. ahhoz, hogy egy nagyon fontos esemény hírét kitegyük a honlapra, a teljes index.html file-t le kell tölteni, át kell szerkeszteni, a szükséges grafikus elemeket előállítani, feltölteni, hivakozásokat egyenként megírni, még ebben az nvu-composer-ben sem egyszerű. Majd feltölteni az FTP-klienssel. S amikor aktualitását vesztette, törölni. És csak azt! Brrrr....
Dinamikus honlap
A tartalmat a szerveren egy adatbázisban tároljuk, amelyből információt keresni, azokat bármilyen szempont alapján csoportosítani is lehet. A tartalom bevitelét (ez nagyon fontos!) a kiválasztott, megírt tartalomkezelő rendszer (CMS- vagy TKR) végzi. Ilyenkor tehát a honlap a látogató (böngészője) számára látható formában nem tárolódok a szerveren. Csak az adatbázis, s rákattintás esetén a CMS az, amely a böngészőnk számára értelmezhető állománnyá alakatítja néhány ezred másodperc alatt, és "leküldi" nekünk.
CMS sokféle lehet: bárki írhat ilyet, webdesigner cégek szoktak is, inkább több, mint kevesebb korláttal. A korlátokat ajánlatadáskor sosem ismerjük meg... Nem tudjuk, mennyit kell vacakolni a tartalmak feltöltésével, illetve milyen webfejlesztői közreműködés szükséges (persze, nem ingyen).
A legfontosabb tehát: olyan tartalomkezelő rendszert választani, amely nyilvános, előre meg lehet ismerni a tulajdonságait, lehetőséget, s főleg maga a tartalomkezelő (lehetőleg nyílt forráskódú) szabad szoftver és ingyenes.
A nyílt forráskód előnyei a Linuxtól kezdve, hogy önkéntes, nagyon nagy létszámú közösség fejleszti, figyeli, így hibákat véteni, biztonsági réseket hagyni stb. nem érdemes: a közösség úgyis észreveszi, javítja, mert az egész fejlesztés nyilvános.
És a GpL licenc alatt nyilvános nyílt forráskód nem azt jelenti, hogy nem lehet érte pénzt kérni! Nyilvánvalóan azért, ami letölthető, ingyenes, senki nem fog fizetni. Csak a vele való munkáért, az ügyfél számára hozzáadott értékért.
Gondoljuk csak el: nem csak szabad, ingyens szoftverek vannak, és a pénzért vásárolt rendszer birtokában sem lesz automatikusan honlapunk.
Három ilyen szabad, ingyenes tatalomkezelő rendszert említenék: DRUPAL, Joomla!, Wordpress.
Számunkra - bár nem egyszerű - a legstrukturáltabbnak a DRUPAL tűnik; Joomla!-t nem használunk, Wordpress-t igen, családon belül is, én is - lipilee.hu, khl-info, és ismerőseink, ügyfeleink is szeretik. Pl.: estiskola.hu, szinmuvek.
A DRUPAL
használat - még mindig Dejan belül - a legelterjedtebb. A legismertebb site-unk a criticalmass.hu, melyet folyton fejlesztget a Ninja nevű Dejahu-közeli kolléga. A fent említett, mutatott minta-statikus honlapot - mint meglévő grafikát - is átültettettük DRUPAL-ra, s azóta töltik, fejlődik, él, használható: http://nami.hu  További érdekességek házunk táján: egy gimnáziumi osztályhonlap (!), ami 3 szintű csoportos jogosultsági rendszerrel rendelkezik, akár egy munkahely szükségleteinek is megfelel. A Candela honlapja, ami olyan, mint egy statikus honlap (úgy kellett belekönyörögni dinamikus honlap előnyeit használó elemeket), de a felhasználó által tölthető tovább tartalommal.
A DRUPAL-honlapok sokasága áttekinthető itt: http://drupal.hu/linkek.
Megjegyzendő, hogy vannak előre programozott megjelenések (sminkek - valaki így fordította anno az angol theme szót...) is, melyekből szabadon lehet választani, színeket változtatni, képeket cserélni. Pl. egy ilyen sminket használ a pirkat.hu.

A Drupal  tehát nyílt forrású, szabad (ingyenes) tartalomkezelő rendszer. Létrehozásáért nem kell fizetni, ki van találva, az elkészült oldal megoldásai nem jogvédettek, s a rendszer későbbiekben szabadon fejleszthető változtatható, hiszen minden Drupal "admin" ugyanabból az anyagból dolgozik. (Természetesen nem bárki számára, hanem szigorúan az ügyfélnél lévő felhasználónevek és jelszavak birtokában.)
A telepítés, konfigurálás, grafika beállítására, a tartalomkezelés programozására mindig webfejlesztőt célszerű felkérni, hiszen - mint említése esett - ingyenesen letölthető, de nagyon strukturált, nagyon kifinomult, meg is lehet tanulni 1-2 hónap alatt, de mégis jobban jár minden cipész, ha marad a kaptafánál...

A DRUPAL-on a tartalmak megjelenítése, nyilvánosságra hozatala ezek után nem bonyolultabb egy e-mail megírásánál!

Bejelentkezés ilyen vagy ehhez hasonló felületen: http://lippai.deja.hu/tkz/drupal_bejelentkez.jpg

Ezek után a regisztrált felhasználónak megjelenik a "Tartalom beküldése" menüpont, majd a tartalom-beküldés ablak, melyen a tartalomtípusoknak megfelelő beviteli mezők lesznek. A programozott "tagbemutatás" oldalon pl. 1 kép feltöltése az igény és lehetőség.
Nézzük ezt meg egy másik site-on! A http://nami.hu-n

Alatta látszanak a beállítási lehetőségek, az eredmény pedig ezen a képen.

Ez egy demonstráció, de a Candela site-on pl. 39 féle elrendezése létezhetett a képeknek, és hozzá szövegnek, s ezek feltöltését és automatikusan helyes megjelenítését szintén meg lehetett oldani. (12 feltöltési mező volt). És a felhasználó a továbbiakban ezek bármelyikét tudja reprodukálni!
Az elrendezés szempontjából ezek egyszerű oldalak, de mindenféle helyen módon, stílusban lehet tartalmat megjeleníteni a tudományos közleménytől a bulvárlapéig. Csak előre el kell határozni, hogy az automatizmusokat a webfejlesztő beállíthassa.
És természetesen alapvető: mindez több nyelven, aszerint, ahogy beállítjuk. Ld. Candela site. Bárhol lehet nyelvet váltani. Azokon a helyeken, ahol az idegen nyelvű szöveg nem volt megadva, magyarul van :). A megrendelő kívánságára rögzített ablakméretekhez a német szöveg itt-ott nem illeszkedett. A megbízó nem rövidített, nem engedte az ablakok méretének nyújtását. Patt. :)

Külön meg kell említeni a taxonomiát, amely a rendszerezés tudománya (minden másban is, de esetünkben a tartalomé), és amiben a DRUPAL kiemelkedően jó.
A különféle tartalmakat kategóriákba soroljuk, a kategóriákat szótárakba rendezzük. A menürendszer létrehozásának egyik módja, hogy vagy egy szótár, vagy egy kategória szerint leválogatjuk az anyagot. De ha nem tartozik valamihez menüpont, a tartalombevitelnél megadott  tetszőleges (vagy előre meghatározott) kategóriák megjelenhetnek az írás cím alatt, s az azonosan megjelölt tartalmak egy kattentással lekérdezhetők. Ez az adatbázis használatának egyik előnye.

Az új vagy megváltozott tartalmak RSS csatornába kerülhetnek, mely által bárki értesítést kaphat a változásokról megfelelően beállított levelezőben.
Hírlevél regisztrált felhasználóknak és feliratkozóknak szintén csak egy nyilvános modul

A honlap-használatot a NAMI "Segítség" menüpontja segítségével mutatnám be, amennyiben az ott  leírtak eredménye a működő honlapon látható (az rss beállításra vonatkozó rész pedig végrehajtható).

Ha tehát maradunk az e-mail megírás bonyolultságú tartalombevitelnél, akkor elvben a honlap tartalmával a webfejlesztőnek a későbbiekben semmi munkája nincs. De nem hal éhen, mert általában belátható, hogy a nyílt és sokmindenre képes tartalomkezelő fejlődik, időnként frissíteni kell vagy lehet.

És természetesen jó ízléssel, szeretettel az eddig fejlesztett site-okra mindig ajánlottunk gondozást, ami az egyszerű inkozisztencia-javítgatástól az feltöltéssel kapcsolatos ügyeletig terjedhet. (De - mint látjuk - erről e-mailt írni ugyanannyi, mint feltölteni.)